Hamza Mostafa, från Linköping och Shanga Aziz från Finspång. Foto: Nathalie Malic/Stiftelsen Ungt Ledarskap

Kungen delar ut stipendium till unga östgötar

Publicerad

Hamza Mostofa, fritidsledare från Linköping, och Shanga Aziz från Finspång, en av personerna bakom Locker Room Talk, prisas nu av kungen för sitt arbete.

Kompassrosen delas ut varje år till unga som ”oberoende av formell titel, i handling visat att de tagit ett ansvar och visat ett engagemang utöver det vanliga”, enligt Ungt Ledaskaps hemsida.

Locker Room Talk skapades som ett UF-företag 2017 i Finspång av Aziz Shanga och Rogerio Silva med syftet att förändra hur unga killar pratar med varandra i omklädningsrum.

Shanga Aziz får priset med motiveringen ”med värdebaserat ledarskap, fyllt av mod, bryter normer och bidrar till ett bättre samhälle när han utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder”.

En bredare syn på manlighet

– Jag har lovat mig själv att jag ska göra allt jag kan för att se till att fler killar vågar vara sig själva och vågar skapa sin egen bild av vad manlighet är. En ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt, säger Shanga Aziz.

Hamza Mostofa, som är fritidsledare i Linköping, prisas för sitt arbete med initiativen Tjugaräddarliv, Life2mothers och Kvarter1.

– Jag har alltid drömt om ett samhälle där alla – oavsett kön, etnicitet, religion, bakgrund, sexuell läggning – får vara en del. Där likheter och olikheter tas tillvara, säger Hamza Mostafa.

Stipendiet på 50 000 kronor delas ut den 24 april av kungen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer