Löfstad slott har stor bekymmer med trämask som angriper inventarier. Foto: SVT/ Mikko Lindskog

Löfstad slott får ekonomiskt stöd från regionen

Publicerad

Under onsdagen beslutade regionutvecklingsnämnden att ge ett ekonomiskt stöd till Löfstad slott med 800 000 kronor. Det efter att slottet under flera år haft stora fuktproblem.

Östergötlands museum som driver Löfstad slott har länge försökt komma till rätta med de fukt- och värmeproblem som slottet har.

Fukten har i sin tur resulterat i angrepp från skadedjur och trämasken har nu angripit inventarier med högt historiska värden.

Norrköping

Östergötland museum har därför äskat pengar för samlingsvård på slottet och får nu alltså ett ekonomiskt tillskott från Region Östergötland.  

– Det här är angeläget för att kunna fortsätta utveckla Löfstad slott. Slottet är mycket viktigt som ett historiskt besöksmål i Östergötland, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Vad är trämask?

Trämask är larver av trägnagare (lat. Anobium punctatum, en familj skalbaggar) som angriper trä och speciellt möbler.

Larverna kläcks ur ägg som lagts i fuktskadat trä och äter sig sedan ut ur virket.

Trämask kan ställa till med stor skada och behöver upptäckas i tid.

Källa: Stick.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet