Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Lindström och Eva Engström under inventerar av den nya vandringsleden på Gotland. Foto: SVT

Lokala krafter skapade Gotlands längsta vandringsled

Publicerad

På Gotland har man kommit långt när det gäller utvecklingen på landsbygden. Här startas många projekt av lokala krafter, som till exempel Gotlands längsta vandringsled.

– Vi hoppas på att kunna få hit besökare från typ hela världen som kan besöka hela bygden, säger Monica Lindström, som arbetar åt utvecklingsbolaget Nygarn utveckling AB.

Vandringsleden är ett av många projekt som blivit verklighet på Gotland tack vare lokalt engagemang. På Gotland har det hittills startat 12 lokala utvecklingsbolag runt om på landsbygden.

Bolagen har aktiekapital, men söker framförallt bidrag från olika aktörer för att kunna genomföra olika projekt.

Framgångsfaktorerna för landsbygden

Att det finns både ideellt engagemang, idésprutor, samt ekonomiska muskler då det behövs, är en framgångsfaktor för den gotländska landsbygdsutvecklingen menar Eva Engström, ledamot i organisationen Gubis (Gotländska utvecklingsbolag i samverkan).

– Nu går vi mot en tid då landsbygden betyder allt mer, och fler vill bosätta sig där. Då måste man också skapa förutsättningarna för att kunna göra det, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet