I reportaget berättar Maja Östman och Gunnar Bendelin om vad som hänt i det före detta skolhuset i Östergarn. Foto: Patrik Widegren /SVT

Skolan lades ner – idag finns 13 företag i huset

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland skapar förslaget om att lägga ner flera landsbygdsskolor debatt. Men det finns exempel på hur en nedläggning inte bara behöver föra något dåligt med sig.

År 2007 lades skolan i Östergarn ned, ett hårt slag mot bygden. Men idag, 13 år senare, har huset fått nytt liv och är återigen en motor i bygden.

– Det är klart att det fanns en oro över ”vad som kommer att hända nu”, säger Gunnar Bendelin när han tänker tillbaka.

Gotland
Gunnar Bendelin, ordförande Nygarn utveckling AB. Foto: SVT

Han är ordförande för det lokala utvecklingsbolaget Nygarn utveckling som köpte huset när undervisningen flyttades. Idag finns ett café och 12 andra företag här.

– Det har ju blivit bra i slutändan, men det var ju en sorg när skolan skulle läggas ner, säger Maja Östman som har frisörsalong i det före detta skolhuset.

Men trots att det gått bra här, så är själva skolverksamheten det viktigaste för att hålla liv i en bygd menar Maja Östman.

Se mer om skolhuset i Östergarn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet