I klippet berättar Elin Sander och Daniel Eklund om hur de ser på hotet att Endre skola kan läggas ner. Foto: Patrik Widegren /SVT

”Vi har valt att ha våra barn på landsbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Flera landsbygdsskolor på Gotland hotas av nedläggning när en ny skolorganisation ska ta form. Den här veckan pågår en turné där politiker och tjänstemän från Region Gotland träffar föräldrar ute i de berörda socknarna.

På tisdagskvällen var man i Endre. Bland de föräldrar som kommit för att få mer information om förslaget på att lägga ner skolan fanns Elin Sander och Daniel Eklund.

– Vi bor ju på landsbygden och har valt att ha våra barn på landsbygden i skolan, säger Elin som ogillar tjänstemännens förslag att istället flytta Endre-eleverna till skolor i Visby. En annan förälder kallade det hela för en ”tvångsurbanisering”.

Gotland

– Det får konsekvenser för så mycket mer än bara för våra barn och skolan. Det får konsekvenser för hela landsbygden, säger Daniel Eklund.

Hör Daniel och Elin berättar mer i klippet ovan.

Karta över de skolor som föreslås att läggas ned. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet