Lokala SD-politiker till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet gör nu att flera etablerade SD-företrädare i SVT Östnytts område lämnar kommunpolitiken för att jobba på riksplanet. En av dem är Olle Felten i Norrköping.

Olle Felten stod på plats 45 på Sverigedemokraternas riksdagslista, långt ifrån de 20 ledamöter som hade platser före valet. Men när SD nu ökar till 49 mandat, så väntar snart större uppdrag.

– Det är en spännande utveckling naturligtvis, och som det ser ut så kommer jag komma in i riksdagen. Och det är ju en riktig utmaning som jag verkligen ser fram emot, säger Olle Felten till SVT Östnytt.

Blev du chockad?

– Nej, glatt överraskad.

SD:s framgångar gör att även Adam Marttinen från Eskilstuna, och Roger Richtoff och Stefan Jakobsson från Strängnäs kom in i riksdagen. Sedan tidigare är Markus Wiechel från Norrköping riksdagsledamot.

Utsatt för valfusk

När nu Olle Felten stormar in i riksdagen så gör han det efter en stormig tid i Norrköping och än har den inte bedarrat. Partiet har bråkat om bland annat valsedlar, Felten har hoppat av och sedan ångrat sig. Det ledde till att partiet skulle ha två valsedlar.

Och nu menar han att partikollegor har utsatt honom för valfusk.

– Vi är några stycken som har dokumenterat borttagning av valsedlar under förtidsröstningens början. SD Norrköping hade två valsedlar, där den som jag stod först på blev borttagen. Vi har nu samlat in vittnesmål från valförrättare som har bevittnat det här. Några personer har tagit bort de valsedlarna, säger Olle Felten.

Östnytt har sökt de partikollegor som pekas ut, men inte lyckats få någon kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.