Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar LRF:s Patrik Andersson mer om lantbrukarnas problem med ökade skador från dovhjorten. Foto: SVT/ Christian S ZetterdahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

LRF: ”Hjortarna äter upp 85 procent av skörden”

Uppdaterad
Publicerad

Beståndet av dovhjort har ökat i Östergötland under de senaste åren och dessvärre också skadorna på spannmålsgrödor och slåttervall.

I Åtvidaberg är skördebortfallen nu så stora att situation är ohållbar för många lantbrukare.

Östergötland är ett av de län som drabbas värst av viltskador från dovhjort. Det visar en rapport från Jordbruksverket.

Tillsammans med Patrik Andersson, ordförande i LRF kommungrupp Åtvidaberg, vandrar jag ut på en åker i Åtvidabergstrakten. Här kan vi tydligt se var hjortarna har haft sin framfart.  

– Dovhjortarna har successivt ökat och spridit sig under åren och i dagsläget är alla i kommunen drabbade. Det är stora skador vi pratar om, på en del håll äter hjortarna upp 85 procent av skörden, säger Patrik Andersson.

Patrik Andersson visar en referensbur där vi kan se hur skörden skulle vara – utan viltskador.

”Det drabbar lantbruket hårt”

För att fler i området ska förstå allvaret i problemet så försöker LRF hålla möten och ge information.  

– Vi har haft träffar med markägare, lantbrukare och jaktledare för att visa på hur situationen ser ut – så vi kan få med oss alla.

Hur är då engagemanget?

– En del del markägare tar sitt ansvar och jobbar effektivt med viltvård. Men det finns fortfarande markägare som inte gör det. De förstår inte hur hårt det här drabbar lantbruket, och även skogsbruket. Det behövs verkligen ett högre jakttryck i området och vi hoppas också på att en föryngring inom jägarkåren kan hjälpa oss, säger Patrik Andersson.

I klippet ovan berättar LRF:s Patrik Andersson mer om lantbrukarnas problem med ökade skador från dovhjorten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer