Luftfartsverket och Saab startar bolag

Uppdaterad
Publicerad

Saab och Luftfartsverket (LFV) bildar ett gemensamt bolag, Saab Digital Air Traffic Solutions, för att utveckla och driva digital fjärrstyrd trafikledning.

Utvecklingen ses som ett naturligt nästa steg eftersom LFV och Saab sedan flera år haft ett samarbete när det gäller digitalisering av flygtrafiktjänster.

– Nu för vi samman Saabs tekniska kunnande och globala organisation med LFV:s unika expertis när det gäller att leverera digitala och certifierade driftslösningar inom flygledning. Detta gör att vi kommer kunna guida kunder genom hela processen för en omvandling till digital flygtrafiktjänst, säger Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i ett pressmeddelande.

Fjärrstyrd flygledning

”Effektivare resande”

Digital och integrerad flygtrafikledning innebär att högteknologiska system skickar information från sensorer till ett flygledartorn, oberoende av plats. Det bidrar till ökad flexibilitet, höjd säkerhet och effektivare resande för passagerare. Det leder också till minskade kostnader för flygtrafikledning, enligt pressmeddelandet.

Saab blir majoritetsägare i bolaget med 59 procent av aktierna och LFV:s innehav blir 41 procent. Start för bolaget blir tidigast 1 september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet