Sophia Jarl (M) skräder inte orden när hon får höra beskrivningen av läget på friskolan. Foto: Moderaterna

M-politiker efter granskningen: Stäng skolan

Uppdaterad
Publicerad

Elever utan behöriga lärare och brist på kontroll av skattepengar. Sophia Jarl (M) vill se hårdare tag mot Kunskapsljuset i Norrköping efter att ha tagit del av SVT Nyheter Östs granskning.

– Det jag ser i dag är helt oacceptabelt.

Oppositionsrådet och gruppledaren för moderaterna i Norrköping reagerar starkt på uppgifterna som framkommit i vår granskning. Hon är tydlig med vilken åtgärd hon anser bör vidtas mot Kunskapsljuset.

– Det här har jag ingen toleransnivå för. Jag vill att skolan stängs utifrån den information jag har här och som läget ser ut i dag, säger Sophia Jarl (M).

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Ingen kontroll av bidrag

SVT Nyheter Öst har kunnat avslöja att skattemedel i mångmiljonbeloppsklassen har betalats ut till den muslimska friskolan. Tanken med extrastödet har varit att hjälpa elever med svaga förutsättningar. Men varken Norrköpings kommun eller Skolinspektionen har kontrollerat var pengarna tagit vägen.

– Vi borde som kommun vilja följa upp vad pengarna används till även om det inte finns ett lagkrav. Vi bör göra insynsbesök på våra friskolor varje år, säger Sophia Jarl (M).

LÄS MER: Friskola har fått miljoner i stöd – utan att kontrolleras

Även styrande politikern Olle Johansson (S) är kritisk och medger ett misslyckande.

– Det är märkligt att vi inte har gjort ett insynsbesök på tolv år.

– Det är märkligt att vi inte har gjort ett insynsbesök på tolv år, säger kommunalrådet Olle Johansson (S) Foto: SVT

Vad kan ni göra bättre? 

– Bättre rutiner och bättre skrivningar. 

”Hamnar i en målkonflikt”

Såsom lagen ser ut i dag, är kommunen tämligen bakbunden när det kommer till att själv granska vad skattemedlen har gått till.

– Vi har inte rätt se på en friskolas räkenskaper. Jag hoppas verkligen att vi får en ny lagstiftning med en insyn och en offentlighet som är likvärdig med den kommunala, säger Olle Johansson (S).

SE TV-INSLAGET: ”Det är ett misslyckande”

Han beskriver det komplexa förhållandet mellan att ha en bra uppföljning av vad som sker i kommunen och hur lagrummet ser ut i dag.

– Där hamnar vi i en målkonflikt. Vi har en Skolinspektion som är jättetydlig med sitt uppdrag och vi har en insynsmöjlighet att få komma in och prata med skolan. Vad hittar man däremellan som inte fungerar och vilka lagar behöver förändras så att vi fullt ut kan ha en insyn? Där vi är i dag, får vi respektera lagen.

Fakta: Skolan Kunskapsljuset

Kunskapsljuset skola startade i Norrköping januari 1998. 

Skolan består av år F-6. 

Idag finns, enligt en representant för skolan, cirka 150 elever. Enligt hemsidan finns 127 elever på skolan och 40 barn på förskolan. 

Skolans huvudman är ”föreningen Al-Noor Al-Islamia”. 

Skolan har allmän inriktning med muslimsk profil. 

Källa: kunskapsljuset.se

Fakta i vår granskning

Kunskapsljuset har fått 23 miljoner kronor i extrastöd under sju år, enligt utbildningskontoret. Per elev är det är mest i Norrköpings kommun.

Extrastödet utgör 25 procent av Kunskapsljusets budget, enligt våra uträkningar. 

Andelen lärare med pedagogisk examen var 31 procent 2016. Rikssnittet är 82 procent. (källa: Skolverket)

När det gäller andelen högskoleutbildade lärare ligger Kunskapsljuset på 35:e plats från botten av nära 5000 grundskolor. (källa: Skolverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet