Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna John Weinerhall, riksdagsledamot, Marie Morell, oppositionsråd och Niklas Borg, kommunalråd vill öka säkerheten och tryggheten på US i Linköping. Bland annat vill de skydda sjukhuspersonalens identitet vid särskilt utsatta situationer. Foto: Mimmi Moberg/SVT

M vill öka säkerheten på US i Linköping – personalens identitet ska skyddas

Publicerad

Efter den senaste tidens skjutningar i Linköping har flera säkerhetsåtgärder införts på akutkliniken vid Universitetssjukhuset. Nu vill Moderaterna öka säkerheten ytterligare, och presenterade idag en rad olika förslag.

Vid en pressträff utanför Södra entrén på US la Moderaterna fram ett åtgärdspaket för att öka tryggheten och säkerheten på sjukhuset. De vill bland annat sätta upp trygghetskameror.

– Vi kräver att kommunerna och regionerna ges större mandat och befogenhet i vårt preventiva arbete. Staten måste lita på att vi själva är lämpade att göra bedömningen att använda kameror där det behövs, sa Niklas Borg (M), kommunalråd i Linköping.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Larmbågar vid särskilda händelser

Partiet framhäver att ingen ska behöva vara rädd för att åka till akuten och att heller ingen ska behöva vara vara rädd för att gå till jobbet på akuten.

– Vapen, knivar och andra livsfarliga föremål ska hållas utanför sjukvården. Den utökade otryggheten kräver nya och effektiva verktyg, vi vill därför exempelvis att larmbågar ska kunna användas på sjukhuset vid särskilda händelser, så som vid påskupploppen, säger oppositionsråd Marie Morell (M).

Kräver balans

Regionråd Kaisa Karro (S) tycker det är bra att man ser över säkerheten i och med att samhället förändras men att det är viktigt med en balans när det kommer till åtgärder.

– Sjukhuset ska vara en öppen plats där det är lätt att ta sig in men man ska också känna sig trygg, säger Kaisa Karro (S).

I videon ovan berättar Marie Morell (M) om hur och varför partiet vill skydda sjukhuspersonalens identitet vid särskilt utsatta situationer.

Moderaternas säkerhetshöjande förslag i Linköping

Slopad tillståndsplikt för kommuner och regioner som vill sätta upp kameror

Möjliggör för fler ordningsvakter

Larmbågar på sjukhus vid särskilda händelser

Skydda regionens och kommunens medarbetares identitet vid särskilt utsatta situationer

Införande av utbildningsprojekt Stoppa blödningen i Region Östergötland

Stor polisreform med 160 fler poliser i Linköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet