– Vi hade nog använt pengarna till något annat, säger Madeleine Amorstierna. I klippet berättar om hur kalkylen sprack. Foto: Patrik Widegren/SVT

Madeleine gick back 26 000 kr när solcellsstödet försvann

Uppdaterad
Publicerad

Hon hade väntat sig 37 600 kr i stöd från staten när hon satte solceller på sitt hus på Gotland. Men istället blev det avslag och en förlust på 26 000 kr för Madeleine Amorstierna. Över 500 gotlänningar och östgötar kan ha råkat ut för samma sak.

– Vi blev helt förvånande! Hade vi vetat om det hade vi nog väntat med investeringen i solceller. Det handlar om så pass mycket pengar, säger Madeleine Amorstierna, som bor ute på landet på norra Gotland.

I klippet berättar hon mer om hur kalkylen sprack.

Gotland

9000 ansökningar i hela landet

Alla som sökte det gamla investeringsstödet för solceller på 20% mellan första april och den sjunde juli förra året har fått avslag på sin ansökan. Det rör sig om 9000 ansökningar i hela landet, till ett värde av ca 360Mkr, enligt Energimyndigheten.

Men myndigheten kan dock inte säga hur stor del av alla ansökningarna som verkligen blev färdigbyggda solcellsanläggningar i slutändan. Läs mer nedan hur stödet nu är utformat och hur energiministern svar på kritiken.

Vad gäller när stödformen byttes?

I februari kom besked om att alla ansökningarna om investeringsstöd på 20% gjorda mellan 1 april och 7 juli förra året avslås.

Pengarna i det gamla stödsystemet var helt enkelt slut. I det ansökte man pengar hos länsstyrelserna.

Från 15 januari 2021 gäller istället grönt ROT-avdrag. En skattereduktion på 15%. Där ansöker man istället hos Skatteverket.

Från 15 januari finns också ett skatteavdrag på 50% för ellagringsteknik och laddteknik för fordon.

De som missade det gamla stödet förra året kan i efterhand söka vanligt ROT-avdrag (ca 9% av totalkostnaden).

Den som har ett hus nyare än fem år kan dock inte göra det.

Men för det nya gröna ROT-avdraget finns ingen åldersgräns för fastigheten.

Källa: Energimyndigheten och Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet