Tusentals hushåll missar solcellsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Många villaägare installerade under förra året solpaneler och hoppades få ta del av statliga stödpengar. Men pengarna tog slut och 9 000 hushåll blir nu utan stöd.

Dessa hushåll råkade hamna i ett glapp mellan två olika system som syftar till att stimulera privata gröna investeringar.

– Jag lider naturligtvis med dem. Samtidigt har informationen varit tydlig från Energimyndigheten och landets regioner att man inte kan vara garanterad stöd eftersom det är ett rambegränsat stöd för 2020, säger energiminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

”Förväntat sig nya pengar”

Men regeringens kommentar till de drabbade hushållen irriterar intresseorganisationen Villaägarna. Där anser man att husägarna blivit lurade av att man tidigare år skjutit till pengar när de tagit slut.

– Nej, det är riktigt att det inte har funnits några löften, men å andra sidan har man hela tiden plussat på pengar när det tagit slut. Och det vet jag från våra medlemmar att man har förväntat sig att det ska komma nya pengar, säger förbundsjuristen Lena Södersten på Villaägarna.

Stödet har minskat

Solcellsstöd har funnits i dryga tio år, och förra året var stödnivån 20 procent. Nästa år införs ett grönt avdrag på 15 procent. Men för de som under förra året inte hann få del av statens solcellspengar innan de tog slut har besvikelsen varit stor eftersom de flesta har förväntat sig att staten skulle skjuta till det som fattades. Mathias Jonsson i Ljungskile är en av dessa. Han räknade med ett solcellsstöd på uppåt 40.000 kronor.

– Det är ju det här med förutsägbarheten. Man säger att man vill stötta grön teknik. Ja, men det är ju ett spel för gallerierna om man inte gör det hela vägen, säger Mathias Jonsson.

Regeringen har samtidigt uppdragit åt Skatteverket att vara generös med bevilja rot-avdrag på solcellsinstallationer, även retroaktivt. I de flesta fall detta avdrag på 9 procent, kompenserar bortfallet av det förväntade solcellsstödet med närmare hälften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.