Foto: SVT

Majoritet för högre hastighet på järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

72 procent av de tillfrågade i SJ:s och Sifo:s undersökning vill att det ska byggas höghastighetsjärnväg i Sverige.

Idag är sista dagen att lämna in remissvar på den nationella planen för transportsystemet. SJ skriver i sitt svar att de vill att det ska byggas järnväg som klarar hastigheter på upp till 320 km/tim. Trafikverket har istället förordat att bygga ett billigare alternativ som klarar 250 km/tim.

SJ är ett av flera företag som kör tåg på de svenska järnvägarna. Tillsammans med Sifo har SJ frågat 1466 svenskar, utspridda över hela landet, om de tycker att höghastighetsjärnväg ska byggas i Sverige, 72 procent svarade ja. I Östergötland svarade något färre ja, 68 procent. Höghastighetsjärnvägen brukar definieras som järnvägar där tåg kan köras snabbare än 250 km/tim.

I Östergötland har järnvägsbyggandet redan satt igång i och med att första spadtaget har tagits för Kardonbanan. Det järnvägsprojektet är en förutsättning för Ostlänken och innebär att godsbangården i Norrköping kommer att flyttas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.