Mandatfördelningen i Ödeshögs kommun. Foto: SVT

Maktskifte i Ödeshög – M bildar majoritet med S och C

Uppdaterad
Publicerad

Det blir maktskifte i Ödeshög. Moderaterna bildar majoritet med Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Corren var först med att rapportera om maktskiftet i Ödeshögs kommun. Moderaterna kommer nu bilda majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet, vilket innebär att Kristdemokraterna får kliva av.

Totalt får den nya majoriteten 18 av totalt 35 mandat i Ödeshögs kommunfullmäktige.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Förlorar ordförandepost

Kristdemokraterna är fortfarande det parti som fått flest röster i Ödeshög, men maktskiftet innebär nu att partiet förlorar ordförandeposten efter 16 år.

– Vi har bildat en majoritet tillsammans med Centern och M. Vi har förhandlat öppet med flera partier, men ser att vi kanske får genom mer av vår politik i den här konstellationen mellan tre mer jämbördiga partier. Vi ser fram emot att styra tillsammans, säger Pär Svenningsson (S), partiordförande för Socialdemokraterna i Ödeshög.

– Det är svårt att säga vad det här innebär för förändringar nu direkt, men 16 år med KD på ordförandeposten kommer nu att upphöra. Vi tre partier i majoritet kommer att verka för Ödeshögs bästa, säger Jonas Andersson (M), gruppledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet