Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Morell (M) bekräftar att samtal pågår för att utforma Region Östergötlands nya borgerliga ledning. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Marie Morell (M): Vi måste få ordning på Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna , Kristdemokraterna och Liberalerna har inlett sakpolitiska diskussioner med Sverigedemokraterna för att få majoritet i regionfullmäktige.

– Vi har precis påbörjat förhandlingar där vi tillsammans med KD och L vill utgöra ledningen och kärnan i styret men där vi vill ha ett sakpolitiskt samarbete med SD, säger Marie Morell (M), gruppledare.

Vilken roll kommer SD få i samarbetet?

Det blir ungefär som på nationell nivå. Nu har vi inte förhandlat klart än men det är ett sakpolitiskt samarbete som bland annat innehåller budget.

Vilka är de viktigaste frågorna framåt?

– Vi måste få ordning på Östergötland. Våra medarbetarfrågor står högt i fokus, vi måste korta vårdköerna men även kollektivtrafiken har seglat upp som en viktig fråga.

Hur kommer ett borgerligt styre märkas av i region Östergötland?

– Vi har en positivare syn på privata vårdgivare men vi kommer behöva söka breda uppgörelser framåt. Det är en tuff period som kommer nu med ekonomiska utmaningar så vi kommer behöva ha dialog med alla partier.

En ny ledning kan väljas på regionfullmäktige den 1 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet