Överstepräst utesluts för rasism – orsakar splittring

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska Asa-samfundet med säte i Östergötland har uteslutit en av ledarna med motiveringen att han bland annat uttryckt rasbiologiska åsikter på sociala medier.

– Jag blev utesluten offentligt. De påstår att jag höll på med rasbiologi och nazism och sånt. Det är helt befängt. Det finns inget som stämmer med det, säger Sibbe Bladh, f d riksblotsansvarig hos Nordiska Asa-samfundet.

LÄS MER: Nytt asa-samfund vill växa

– Vi vet nu med facit i hand att vi nog tillsatte Sibbe alldeles för snabbt. Det var ingen genomarbetad tillsättning. Vi får ta med oss att det blev fel, säger Stenar Sonevang, talesperson för Nordiska Asa-samfundet.

Vill bygga tempel

På kort tid har Nordiska Asa-samfundet blivit ett godkänt trossamfund och landets största asa-grupp med planer på att bygga ett tempel i Sverige helgat åt gudar som Oden, Tor och Frej.

Gruppen har kritiserats för att ligga åt det högerextrema hållet och Sibbe Bladh hade fått instruktioner av vad han inte fick prata om efter att han valts till riksblotansvarig för organisationen.

– Ja, man skulle väl inte nämna folk och ras och sånt. Men jag kan ju bara vara mig själv. Jag vill inte förändra mig själv för att jag går med i NAS. Det är möjligt att de väljer en sån policy för att likt Sverigedemokraterna kunna växa. Att det är tabu att säga vissa ord och att man håller på med uteslutningar som om det här vore en politisk rörelse, säger Sibbe Bladh.

Flera har lämnat i protest

I protest mot att Sibbe Bladh har uteslutits så har flera andra också lämnat Nordiska Asa-samfundet.

– Det är självklart alltid turbulent när en medlem blir utesluten. Jag vill poängtera att det är första gången i samfundets historia som någon representant blivit ombedd att kliva av, säger Stenar Sonevang.

– Vi håller på att bygga ett nytt asaförbund som kommer att vara mer transparent. Mer insyn, mindre toppstyrning, säger Sibbe Bladh.

TV: Maktstrid bland asatroende

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asatro

Mer i ämnet