Nytt asa-samfund vill växa

Uppdaterad
Publicerad

Asatro och hedendom tycks vara på väg tillbaka. Ett nytt samfund i Östergötland växer snabbt och har planer på att bygga ett asatempel. Det vill bli stora och har en annan inriktning än det asa-samfund som tidigare varit det största i Sverige.

Sedan lång tid tillbaka har Forn Sed varit den största hedniska gruppen i landet. Idag har man enligt egen uppgift ungefär 400 medlemmar.

Emma Hernejärvi är lärare till yrket. Annars är hon en rådsgydja, en sorts överstepräst.

– Jag bär Tors hammare ibland. Jag har ett altare hemma med gudabilder. Jag firar olika hedniska högtider. Men jag får äta allting och klä mig som jag vill, säger Emma.

TV: Nytt asa-samfund vill växa

Det snabbt växande Nordiska Asa-samfundet har enligt egna uppgifter cirka 600 medlemmar och har därmed tagit över på tronen som störst i landet.

– Jag känner att jag kommit hem, på något sätt. Det har blivit en familj. Vi är vänner allihop, säger Pernilla Almtoft.

Nordiska Asa-samfundet ordnar regelbundet högtider, så kallade blot.

– Ju mer kaos det är i världen och ju mer världen står i brand, desto mer människor söker sig tillbaka till sina rötter och ursprung. Till någonting som är mer traditionsburet. Något man känner sig hemma och bekväm i, säger Stenar Sonevang, talesperson för Nordiska Asa-samfundet.

Stenar Sonevang.

Men Nordiska Asa-samfundet har kritiserats för att vara kopplade till nationalistiska rörelser.

– Själva säger de att de är opolitiska. Men man tar inte avstånd från enskilda medlemmars politiska åsikter. Det som skiljer dom från samfundet Forn Sed är att Forn Sed varit tydliga med att ta avstånd från främlingsfientlighet, säger Fredrik Gregorius, religionsforskare på Linköpings universitet.

Religionsforskaren Fredrik Gregorius vid Linköpings universitet. Foto: SVT

– Historiskt sett så har ju nazister och rasister använt sig av nordiska symboler som valknuten, runor och Tors hammare. Då måste vi vara tydliga med att vi inte har med det där att göra, säger Emma Hernejärvi.

– Asatron är utvecklad i Norden för nordmänniskor, men vi sätter inte någon gräns på kartan. Vi har vad man kallar en inkluderande folklighet, att alla människor som skriver under på vår asavisir, vår värdegrund, är välkomna, säger Stenar Sonevang.

Nordisk anknytning viktig

Men man tycker ändå att det är viktigt med någon form av anknytning till Norden.

– Det är till exempel svårt för en människa som levt i Mexiko, eller ett väldigt varmt land någonstans, att föreställa sig hur våra förfäder hade det under vinterhalvåret när det var som mörkast och kallast, säger Stenar Sonevang.

– Drömmen och målet är att folk ska få en tradition igen, som är nordisk. Som inte bara är importerad, som kristendomen och så vidare, säger Sibbe Bladh, riksblotsansvarig hos Nordiska Asa-samfundet.

Sibbe Bladh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asatro

Mer i ämnet