Foto: Heart Aerospace AB//Peter Phillips/Swedavia

Målet: Elflyg till och från Gotland inom fem år

Uppdaterad
Publicerad

Inom fem år kan det bli möjligt för privatpersoner att åka elflyg till och från Gotland. Regionen vill att Gotland ska bli Sveriges första sträcka för kommersiellt elflyg och har konkreta planer på hur det ska genomföras.

Elflyg utvecklat för kommersiell trafik finns redan. Men innan elflygen blir verklighet måste elförsörjningen säkras på flygplatserna. Region Gotland har nu börjat arbetet med att identifiera vilka åtgärder som behöver göras.

– Från regionens sida kommer vi att lägga i alla växlar för att gotlänningar och besökare ska kunna resa snabbt, säkert och hållbart med elflyg till och från ön så snart tekniken finns framme, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Flygplanen som kan komma att bli aktuella har möjlighet att ta ombord 19 passagerare och flyga 40 mil innan de måste laddas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.