Foto: Fredrik Sandberg /TT

Många får jobb inom vården efter ”språksnabbspåret”

Uppdaterad
Publicerad

Regions Östergötlands satsning ”språksnabbspåret” inleddes i början av 2017. Genom språkpraktik och mentorskap var målet att halvera tiden för nyanlända att få en svensk yrkeslegitimation inom vården. Något som regionen med råge har lyckats med.

Enligt statistik har det tagit i snitt cirka sju år för nyanlända med vårdkompetens att komma i arbete. Tack vare Regions Östergötlands satsning ”Språksnabbspåret” har det nu gått fortare än så. En del har lärt sig svenska väldigt fort och hela 70 procent av deltagarna har fått jobb inom ett år.

– Jag är jättestolt över dem. Det är en fantastisk känsla när man ser att något man har kämpat hårt för och lagt ner mycket kraft på har gett så fina resultat. Då förstår man att man har gjort ett bra jobb, säger Sly Agouda, samordnare för nyanlända med hälso-och sjukvårdskompetens i Regions Östergötland.

Projektet är ett sätt för Region Östergötland att fånga upp nyanlända med olika typer av medicinsk utbildning, för att kunna ge dem jobb så snabbt som möjligt.

– För att få utöva sin yrkeslegitimation i Sverige måste nyanlända från länder utanför EU både klara det svenska språket och ett kunskapsprov. De nyanlända som vi har jobbat med nu i ”Språksnabbspåret” har, vid sidan av att de läst svenska också fått en tilläggsutbildning där de får lära sig hur regionen, sjukhusen och olika vårdinstanser samt sekretesslagen i Sverige fungerar. Och det har underlättat mycket nu när de har gett sig ut i yrkeslivet, berättar Sly Agouda.

Totalt har 49 personer påbörjat ”Språksnabbspåret”. En omgång har startat varje halvår och nästa start är planerad till hösten. Arbetet med satsningen sker i samverkan mellan Region Östergötland, Linköpings universitet, kommunerna i Östergötland och Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.