• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Årsta med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att om man upplever obehag av röken, att man stannar inomhus och stänger dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Magnus Jönsson bildade lokalföreningen Pappa barn i Östergötland 2006 Foto: Lovisa Gelin/SVT

Vill uppmärksamma pappans situation i vårdnadstvister

Publicerad

På söndag uppmärksammas många pappor i landet, bland annat av den ideella föreningen; ”Pappa barn” som arbetar för barns rätt till båda sina föräldrar.

– Vi är extra synliga under dagen och kommer i de större städerna i landet, dela ut flygblad och informera om vår verksamhet, säger Magnus Jönsson en av dem som startade lokalgruppen i Östergötland.

Vänder sig till föräldrar i vårdnadstvist

Föreningen bildades 2006 i Östergötland och vänder sig till föräldrar och anhöriga som befinner sig i en vårdnadstvist. Genom samtalsgrupper och enskilda samtal syftar föreningen till att stötta personer som befinner sig i den svåra situationen efter en separation.

– Barn ska få bo hos bägge sina föräldrar om det inte finns särskilda skäl, som övergrepp eller brott. Barnet ska få känna att den har två föräldrar, säger Magnus Jönsson.

Foto: Lovisa Gelin/SVT

I hela landet finns 12 lokalgrupper som genom samtal och träffar stödjer föräldrar som befinner sig i oftast långdragna vårdnadstvister och som kanske inte har någon kontakt med sina barn.

– När man förlorar en vårdnadstvist blir man väldigt mycket borta. Det ska mycket till för att starta en ny process för att få tillbaka vårdnaden. Om mamma eller pappa får enskild vårdnad försvinner den ena föräldern helt, säger Magnus Jönsson.

”Vi pratar sällan om pappans utsatthet”

Magnus Jönsson anser att män ofta kommer i skymundan när det handlar om vårdnadstvister.

– Vi pratar sällan om pappans utsatthet. Jag kan uppleva att de inte räknas som fullvärdiga föräldrar, säger Magnus Jönsson.

Vidare menar han att det borde finnas en instans som fångar upp separerade par innan det blir en infekterad tvist och konflikt om barnen.

– Det borde finnas ett institut dit man går innan skilsmässan går igenom, så att man är överens om schemat kring vårdnaden av barnen. Idag är det alldeles för vanligt att par separerar och den ena parten bara tar barnen och sticker, säger han.

Vidare säger Magnus Jönsson att många av de pappor han möter oftast vill ta sitt ansvar men att de motas bort.

– De vill oftast vara mer föräldralediga, men får inte för den andra parten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer