Biträdande professor Gissur Erlingsson. Se antalet kommuner minska i klippet. Foto: Linköpings universitet och Lantmäteriets geodatasamverkan

Många små kommuner har blivit få stora

Publicerad

Från 1950-talet och framåt har antalet kommuner stadigt minskat i Sverige. I stället har de små kommunerna slagits ihop och blivit större. Sedan 2017 pågår en utredning om vad som ska ske med mindre kommuner i framtiden.

– Vi gick från jordbruk till industri och urbaniserades. Redan små kommuner hade svårare att leverera välfärd, säger biträdande professor Gissur Erlingsson.

Han arbetar på Centrum för kommunstrategiska studier på på Campus Norrköping vid Linköpings universitet, där det forskas kring just kommuner och deras utveckling.

Östergötland med kommungränserna markerade 1952. Foto: Lantmäteriets geodatasamverkan

Två stora reformer

Före 1952 fanns det 2 500 kommuner i landet – idag finns det 290. Två stora reformer genomfördes för att få bort de minsta kommunerna: Storkommunreformen 1952 då antalet minskade till 1 037 och Kommunblocksreformen mellan 1962 och 1974 som resulterade i 278 kommuner.

– Den senare reformen hade framför allt med enhetsskolan och en professionalisering av förvaltningar att göra.

Sedan den tiden har ett antal kommundelningar skett. Vadstena bröt sig till exempel ut från Motala och blev ”självständigt” 1980.

Östergötland 1980 med kommungränserna markerade. Foto: Lantmäteriets geodatasamverkan

Nya sammanslagningar?

Men problematiken med att de små kommunerna har svårt att upprätthålla välfärd och numera locka personal kvarstår.

– Sedan 2017 sitter en utredning som ska komma med ett slutbetänkade 2020. De kommer antagligen föreslå nya sammanslagningar. Detta handlar i huvudsak om enorma ekonomiska problem: Kommunerna kommer troligen ha ett underskott på över 40 miljarder inom fem-sex år.

Gissur Erlingsson är dock själv inte helt säker på att just sammanslagningar är den rätta medicinen.

– Forskning från andra länder tyder på att det inte är en så effektiv strategi som många verkar tro. Att slå samman redan glesbefolkade kommuner leder ju till ännu mer glesbefolkning på den geografiska ytan, i främst Norrlands inland. Sedan tillkommer problem med långa avstånd för till exempel skolbarn om skolor läggs i centralorten.

Norge

Han lyfter fram Norge, där man låter nybakade universitetsstudenter som tar sin första anställning i glesbygd, få studieskulderna avskrivna.

– Sedan finns bland annat ett förslag från Centerpartiet om slopade arbetsgivaravgifter i glesbygd.

Erlingsson menar också att ett ökat samarbete över kommungränserna kan vara en lösning.

Se förändringen i Östergötland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.