Finansmannen Gustaf Douglas med familj får köpa skogsfastigheten som tillhörde Klas Ingesson. Foto: SVT arkiv/ HENRIK MONTGOMERY / TT

Mångmiljardären får köpa avlidne fotbollsstjärnans gård

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland beviljade på måndagen den adliga familjen Douglas ansökan om att få köpa den 900 hektar stora skogsfastigheten Kinda Bjärkefall 2:1 som tidigare tillhörde fotbollsstjärnan Klas Ingesson.

Änkan Veronica Ingesson sålde efter en budgivning i somras marken för 101 miljoner kronor till greven och finansmannen Gustaf Douglas med familj.

Både Kinda kommun och en sammanslutning av lantbrukare från trakten hade också visat intresse för att köpa marken.

Glesbygdsområde

Området där fastigheten ligger är klassat som glesbygd, vilket innebär att en köpare av mark enligt jordförvärvslagen måste ha ett så kallat förvärvstillstånd för att kunna ta över lagfarten. Jordförvärvslagen är tänkt att skapa sysselsättning och bosättning i svensk glesbygd.

Det är just ett sådant förvärvstillstånd som länsstyrelsen nu beviljat greve Douglas och hans familj. Tidigare har länsstyrelsen ifrågasatt om köpet är positivt för bygden, eftersom greven med familj tydligt deklarerat att man inte har tänkt bosätta sig där.

Men familjen Douglas planerar istället att renovera byggnader för tre miljoner och anställa en förvaltare, samt anlita lokala entreprenörer till att sköta skogen.

Arkivbild från skogsfastigheten Kinda Bjärkefall

Äger mycket mark i området

Länsstyrelsen anser därmed att man kan ge familjen förvärvstillstånd eftersom ”den aviserade anställningen och bosättningen av en förvaltare innebär att sysselsättningen på orten främjas enligt den nivå som avses i jordförvärvslagens sjunde paragraf”.

Familjen Douglas äger sedan mitten av 1600-talet slottet Stjärnorp, samt Bjärkefalls granngård Hudda. Genom Boxholms skogar AB förvaltar också den grevlige finansmannen hela 34.000 hektar i området. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.