Forskare har tagit fram en ny salva för män Foto: TT

Manligt preventivmedel börjar testas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

P-piller, hormonspiral och minipiller. I 53 år har huvudlotten fallit på kvinnor att skydda sig mot oönskad graviditet och det har varit både en vinst- och en nitlott på samma gång. Men nu kan förändringen komma. Ett nytt alternativ för män är på väg.

Ett stort antal svenska kvinnor upplever att de mår dåligt av sina hormonella preventivmedel, och frågan har länge hängt i luften: Varför finns det ännu inget manligt hormonellt alternativ på marknaden? Och vad beror det på?

– Det är lite bökigare att ta fram ett hormonellt preventivmedel för män jämfört med vad det är för kvinnor.

– Men det går nog idag att hämma både spermieproduktionen och ge läkemedel så att man bibehåller potensen på ett rimligt och enkelt sätt, säger Jan Brynhildsen, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.

Jan Brynhildsen, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.

År 1964 tilläts p-piller i Sverige för första gången. 53 år senare har det ännu inte dykt upp något hormonellt alternativ för män på marknaden.

Ekonomiska orsaker

Enligt professor Brynhildsen har forskningen för ett manligt hormonellt preventivmedel bedrivits i cirka 30-40 år. Att det fortfarande inte har slagit igenom tror han beror främst på ekonomiska orsaker.

– Problemet är, och har länge varit, att de främsta finansiärerna som har bedrivit utvecklingen har varit mer ideella och anslagsberoende organisationer som WHO och amerikanska Population Council. Den största anslagsgivaren har varit USA.

– Under både president George W. Bush och nu senast Donald Trump så har man dragit tillbaka alla medel som går till reproduktionsforskning och som kan förknippas med abort på ett eller annat sätt. Då stannar allt av, säger Jan Brynhildsen.

Ny salva ska testas

Men nu kommer det kanske en förändring. Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har nyligen meddelat att de fått anslag till att driva en ny studie.

I början av nästa år ska ett preventivmedel för män i form av en salva börja testas i Sverige. Salvan innehåller olika hormoner och smörjs in på axlarna varje dag, och ska på så sätt minska spermieproduktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.