Sara Thörnberg menar att ansvaret inför skyddat sex inte bara ligger på kvinnan. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Varför ska det bara ligga på oss?”

Publicerad

Preventivmedel har vi gott om idag. För kvinnor i alla fall. Och det är väl som det ska. Eller?

Många av dagens kvinnor i Sverige anser att ansvaret för graviditetsskydd och framförallt intaget av hormonella preventivmedel ligger på dem.

Men vissa kvinnor mår sämre av det, och är trötta på att det alltid är de som ska trycka i sig hormoner. Ett flertal vittnar om negativa effekter och biverkningar av hormonella metoder.

”Det känns orättvist!”

Och trots att det är viktigt att inte glömma vad preventivmedel har betytt för kvinnor historiskt är det idag svårt att också förstå varför det ännu inte finns fler manliga alternativ.

– Det känns orättvist! Varför ska det bara ligga på oss? Vi är ju två i det. Det är liksom kvinnan som ska gå på p-piller, kvinnan som själv ska köpa sina p-piller... nej, det känns konstigt, säger Sara Thörnberg.

”Skulle absolut kunna tänka mig”

Och hon är inte ensam om att tycka så. Många unga män idag önskar också att det var annorlunda. Att möjligheten att styra över reproduktionen i större utsträckning ska finnas även för dem.

Oscar Engström.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att använda ett manligt hormonellt preventivmedel, om det fanns. Tjejer använder ju det så jag tänker väl att det ska vara jämställt.

– Jag hoppas att det kommer något liknande p-piller för män snart, säger Oscar Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer