Kajsa Wahlberg är kommissarie vid NOA. Foto: TT

Människohandelsbrott kopplat till tiggeri minskar

Publicerad

Tre personer åtalas vid Norrköpings tingsrätt misstänkta för människohandel och medhjälp till människohandel kopplat till tiggeri. Men faktum är att den typen av brottslighet nu minskar.

Enligt åtalet ska de tre personerna ha skjutsat runt en tiggande kvinna till olika platser, bränt henne med cigaretter och tagit i alla fall delar av pengarna hon samlat in. Brotten har begåtts både i Norrköping och i Göteborg. Men enligt Kajsa Wahberg kommissarie vid Nationella operativa avdelningen, NOA, som arbetar mycket med människohandelsfrågor minskar den här typen av brott.

– Det har faktiskt konstant minskat de senaste åren skulle jag säga när det gäller människohandel kopplat till tiggeri. Både antalet anmälda och lagförda brott minskar, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Norrköping

Enligt henne kan det finnas flera förklaringar till minskningen.

– 2018 lagfördes flera kriminella organisationer som sysslade med det här på olika ställen runt om i landet. Det kan ha sänt signaler om att inte genomföra den här typen av brott i Sverige, säger Kajsa Wahlberg.

Inte lika lönsamt

En annan anledning kan vara att det inte är lika lönsamt att tigga i Sverige idag.

– Vi har inte kontanter och är mer uppmärksamma på att pengarna kanske går till ligor istället. Man får inte lika mycket i bössan idag som man fick för bara några år sedan. Idag får man kanske 100 kronor per dag. För några år sedan var det kanske 700, säger Kajsa Wahlberg.

Men att det blivit svårare att få ihop pengar genom tiggeri kan ha effekten att ligorna vänder sig till prostitution och droger istället.

– Man har sett tendenser att kvinnor tvingas till prostitution istället eller att man tvingas sälja narkotika när tiggeriet inte lönar sig, säger Kajsa Wahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet