Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Strömfelt, verksamhetschef för kvinnojouren Ellinor, är bekymrad över utvecklingen. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Mäns våld mot kvinnor ökar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka pågår “Orange Week – en vecka fri från våld” för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. I Östergötland ökar anmälningarna stadigt om misshandel mot kvinnor och flickor.

– Det är ett samhällsproblem som vi måste ta på allvar, säger Katarina Strömfelt, verksamhetschef för kvinnojouren Ellinor.

Orange Day

Den 25 november infaller ”Orange Day” – internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, som instiftades av FN:s generalförsamling 1999. Då uppmanas hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

I Linköping hålls en manifestation på Stora torget där man bland annat tänder ljus för att ta ställning för de våldsfria relationerna.

Fler anmälningar

I Östergötland ökar anmälningarna om missandel mot kvinnor och flickor, det visar statistik från Brottsofferförbyggande rådet.

– Vi ser att våldet går ner i åldrarna, fler unga tjejer hör av sig till oss, berättar Katarina Strömfelt och fortsätter:

– Vi jobbar med att stärka tjejerna. Många kommer hit men få vågar polisanmäla och det är ett problem i sig.

Manifestationen på Stora torget sker klockan 17-18 och arrangeras av Tjejjouren Beata och Kvinnojouren Ellinor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.