Foto: Patrik Widegren /SVT

Ainbusk-systrarnas känslosamma återkomst

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års frånvaro från scenerna, så är de nu tillbaka. Med den högst personliga och utlämnande föreställningen ”Systrarna sisters”.

Med föreställningen som har premiär på länsteatern på Gotland idag, så gör Ainbusk-systrarna Marie och Josefine Nilsson comeback. SVT var med på en av de sista repetitionerna innan premiären.

Nerverna tycks ligga utanpå huden. Det är här och nu som de ska återta scenen på barndomsön Gotland. Nervositeten finns där tydligt.

– Jag har stått på scenen sedan jag var tolv år och har tyckt att det är fantastiskt. Men det blir ju inte bättre med åren, jag tycker snarare att man blir nervösare. Kanske för att man har så höga krav på sig själv, säger Josefin Nilsson.

– Man ska våga igen, våga vara sig själv, fast man kanske inte är den man var. Det är lite ”kan du älska mig ändå” över hela det här projektet, säger Marie Nilsson.

Vill berätta sin historia

För den stora pulbliken är de kända med Ainbusk-kvartetten som främst under 90-talet charmade hela Sverige med sin musik och sina säregna shower. Med ”Systrarna Sisters”  står de för första gången på flera år tillsammans på en scen. Ainbusk – som de så länge var grundpelare i – finns inte längre. Nu är det Marie och Josefin som vill berätta sin historia och intresset för systrarna är stort.

– Dels tror jag att det är det artisteri som Marie och Josefin har byggt upp genom åren. Men också det faktum att de har dragit sig tillbaka och inte gjort så mycket på scenen de senaste åren. När de nu kommer tillbaka så är det med en föreställning som handlar mycket om hela livet, inte bara om glamour, säger teaterchefen Thomas Sundström.

Kommer från hjärtat

Det är musik, humor, glädje och svärta. Livets ljusa och mörka sidor, som de båda har sett. För sju år sedan drabbades Marie av en svår depression. Ungefär samtidigt fick Josefine en ryggskada som krävt flera operationer. Den tunga tiden är en självklar del i föreställningen.

– Det måste kännas att det är från hjärtat. Det har jag alltid tyckt varit viktigt. Jag vill inte stå på scenen om jag inte har något att berätta. Så det känns bra att göra det här, läskigt också. Vi kommer verkligen att berätta saker som har varit nära oss, som vi varit med om. Jag har ju stelopererat mig, det gör lite ont och man kan inte svänga på höfterna som förr, säger Josefin och ler.

”Nästan som en farsa”

Genom åren har de haft en nära samarbete med Benny Andersson som bland annat varit med och skrivit deras mest kända låtar ”Lassie” och ”Älska mig”. Fem av styckena i föreställningen är skrivna av honom.

– Han bidrar med väldigt mycket musik i den här föreställningen. Jag är otroligt stolt över att vi på länsteatern får vara med att presentera det här för första gången, säger Thomas Sundström.

– Han har ju varit med oss så länge. Han ringde till mig när jag var 18 år och har varit med sedan dess. Han är ju så mycket mer än en kompositör. Han är ju nästan som en farsa, säger Josefin.

Föreställningarna kommer att pågå in i april. Vad som händer sedan är inte klart än. Kanske är det här början på ett nytt kapitel för Marie och Josefin nilsson.

– Vi hoppas ju det. Vi får se hur det går, säger Marie.

– Det finns massa idéer och uppslag, men vi tar det här först, säger Josefin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Josefin Nilsson är död

Mer i ämnet