Arkivbild. Foto: SVT

Efter polisingripanden – mc-klubbar vill ha skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Fyra mc-klubbar som hör till den kriminella Hells Angels-sfären begär 100 000 kronor var i skadestånd av polismyndigheten efter vad man anser vara trakasserier från polisen riktade mot enskilda medlemmar.

Det är fyra klubbar i södra Sverige som som står bakom ansökan till Justitiekanslern (JK): Red Devils i Norrköping och Sala, samt värmländska Outbreak MC och Boråsklubben Blodörn MC. Klubbarnas juridiska ombud är organisationen Payback Sverige

Att skadeståndskravet landat på 100 000 kronor per klubb motiverar ombudet genom att ”beloppet måste vara så omfattande så att det i framtiden också avhåller myndigheterna från att fortsättningsvis kränka, trakassera, diskriminera eller systematiskt bryta mot lagen i arbetet mot bikers och bikerklubbar”.

Hänvisar till internationella konventioner

Man vill också att JK ska öppna ett så kallat tillsynsärende mot polisens och andra myndigheters arbete mot klubbarna och hänvisar till internationella konventioner.

Trakasserierna man ger exempel på i anmälan gäller främst händelser under 2019. Ombudet tar även upp andra avslutade eller pågående ärenden hos både JK och Justitieombudsmannen som organisationen står bakom.

Så här skriver Payback Sveriges generalsekreterare Peter Schjerva i ett mejlsvar till SVT:

”Vi använder oss av lagstöd i Europakonventionen då vi tidigare vunnit en hel rad JO-ärenden med svensk lag som stöd där JO utdelat kritik mot Polisen. Polisen har dock totalt struntat i kritiken och fortsatt att trakassera och diskriminera bikers som om ingenting har hänt. Därefter bytte vi strategi och arbetar nu med Europakonventionen samt andra internationella konventioner varvid vi kräver skadestånd från JK.
Hittills har JK fastslagit i inte mindre än fyra ärenden att Polisen handlat i strid med såväl Europakonventionen för mänskliga rättigheter som mot en specifik dom i Europadomstolen.”

  • Är en riksorganisation som jobbar för vad man kallar ”bikers rättigheter”.
  • Ingår i en samnordisk organisation med Norge, Danmark och Finland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet