Visa alla (4)

TV: Hjälmkamera följer 23.000 cyklister under Vätternrundan

För 52:a gången hålls nu Vätternrundan. Omkring 23.000 cyklister kommer försöka slita sig runt de 30 milen runt Vättern.
I år kan även de som inte orkar cykla runt vara med i loppet – fast hemifrån i soffan.

För 52:a gången hålls Vätternrundan. Omkring 23.000 cyklister från ett 60-tal länder kommer försöka slita sig runt de 30 milen runt Vättern innan de går i mål i Stadsparken i Motala.

Nytt för i år är att några särskilt utvalda cyklister kommer ha på sig en hjälmkamera som gör det möjligt för den som vill att hänga med på Vätternrundan, utan att ta ett endaste cykeltag. Bland annat kommer OS-medaljörerna, skidåkaren Johan Olsson och triathleten Lisa Nordén att bära en kamera på hjälmen under sina rundor.

Här kan du se Vätternrundans livesändning

Andreas Andersson, marknadskoordinator.

– Vi har ju ingen naturlig plats i tv:n eftersom det är ett ganska så utdraget lopp. Så vi har gjort en stor satsning på live-sändning. Där kommer man kunna följa loppet under helgen, säger marknadskoordinator Andreas Andersson.

För 52:a gången hålls Vätternrundan. Foto: TT

Säkerheten prioriteras

Vätternrundan brukar vara synonymt med folkfest, särskilt kring start och målområdet i Motala där det i perioder kan bli stora folksamlingar. Men i år är inte som andra år. Efter den senaste tidens terrordåd både i Sverige och utomlands har gjort arrangören för Vätternrundan än mer uppmärksam på säkerheten för deltagare och besökare.

Arrangemangschef Sven Montelius

– Det vi gör är att vi försöker skapa flöden där vi sprider ut människor, som för säkerheten på vägen, där inte alla startar samtidigt. Och därtill andra funktioner där vi arbetar med att alla inte dyker upp vid samma tillfälle, på samma plats, för då blir det köer och upplevelsen blir inte bra, säger arrangemangschef Sven Montelius.

TV: Nu har Vätternrundan startat

Mer TV: Se ett längre reportage inför Vätternrundan

Fakta: Vätternrundan

Visa
  • 1966 var premiäråret för Vätternrundan. Av 344 startande bröt tio (2,9 procent).
  • 1968 hade antalet startande mer än fyrdubblats (1 398, varav 1 326 fullföljde).
  • 1974 var året när loppet vände och började cyklas medsols. Uppför blev nerför. Och vice versa.
  • 1977 ställde den italienska proffscyklisten Francesco Moser upp tillsammans med sina hjälpryttare Renato Marcetto och Claudio Betolotto. Tack vare att motorcyklister assisterade en hel del i arbetet med farthållningen körde Moser i mål på 6.23.
  • 1981 var för första gången över 10 000 (10 225) cyklister anmälda. Av dem kom blott 7 773 till start, av vilka 1 254 bröt före mål. Kraftig blåst kombinerat med hällande regn och snöbyar tog sin tribut. ”Jag är imponerad av det sätt på vilket cyklisterna klarade dessa strapatser”, sade Vätternrundans läkare Jörgen Larsson.
  • 1984 infördes hjälmtvång.
  • 2015 kördes Vätternrundan för femtionde gången. Antalet startande och fullföljande var rekordhöga: 20 002 respektive 19 352. Det sattes också banrekord (utan hjälp av motorcyklister) när Team Tre Berg passerade mållinjen på 6.33.

Källa: TT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vätternrundan 2017

Mer i ämnet