Christian Wallertz har lämnat in ett medborgarförslag angående ostcisternen. Foto: SVT och privat

Medborgarförslag: Riv ostcisternen och låt Arla betala

Publicerad

På onsdagsmorgonen lämnades ett medborgarförslag in till Boxholms kommun där huvuddragen är att kommunen river den så kallade ostcisternen. Enligt förslaget bör sedan kommunen kräva att Arla tar kostnaden för rivning av cisternen och sanering av marken.

– Det är inte rimligt att en symbol och reklampelare för Arla står mitt i Boxholm. Dessutom är det en gammal oljecistern och olja tillhör det förflutna, säger medborgarförslagets undertecknare Christian Wallertz, till SVT Nyheter Öst.

Wallertz anser att kommunens miljökontor ska ålägga Arla ett vite på 100 000 kronor per månad från 1 januari 2022 om arbetet inte startat innan det datumet. Vidare menar han att rivning, samt återställning av marken, ska vara färdig till 1 januari 2023.

Oklart gällande avtal

Arla äger själva cisternen som står på kommunal mark. Hos kommunen råder i dagsläget viss osäkerhet om vad som gäller.

– Vi letar i arkiven. Allt är inte digitaliserat än och vi har även varit i kontakt med mejeriets tidigare ägare. Vi söker fakta i ärendet, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Sjökvist (S).

Claes Sjökvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Boxholm. Foto: Boxholms kommun

Han instämmer i att det känns ologiskt att ha reklam för en produkt som inte längre tillverkas i bygden. Hur kommunen ställer sig till medborgarförslaget är idag för tidigt att svara på, menar Sjökvist.

– Cisternen börjar förfalla så smått och kommer så småningom skämma kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Historien bakom Boxholms ost

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet