Foto: SIP Films AB

Medeltidsveckan hoppas på bättre år ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren blev tuff för Medeltidveckan. Hettan gjorde att folk inte orkade att vara ute i samma utsträckning och eldningsförbudet ställde också till problem. Denna sommar ser dock mer positiv ut när det kommer till inkomsterna.

Medeltidsveckan i Visby drog igång under söndagen och efter förra sommarens stora förlust finns det nu mer hopp.

– Det känns som att vi är på väg mot ett gott år, säger Björn Sundberg, Medeltidsveckans verksamhetsledare.

Gotland

Den största inkomsten för Medeltidsveckan är tornerspelen som kostar att se på, till skillnad från marknaden som är frivillig att betala för.

Tornerspelen är viktiga

Det var just tornerspelen som såg den största minskningen av besökare på grund av den extremt varma och torra sommaren förra året. I år har det dock sett bättre ut.

– Det är utan tvekan väldigt mycket folk, men många av våra intäkter sker i stunden. Besökarna bestämmer sent om de vill gå på evenemangen.

Björn Sundberg säger att det är först när Medeltidsveckan är över som de kan summera hur det har gått ekonomiskt, men han tror att det har gått bättre i år än under förra året.

Vad är Medeltidsveckan?

Medeltidsveckan har arrangerats på Gotland under vecka 32 sedan 1984. Det arrangeras 500 evenemang och ungefär 40 000 besökare kommer dit. Festivalen pågår huvudsakligen i Visbys medeltida miljöer, men även på den gotländska landsbygden.

Festivalen arbetar med hållbarhet enligt stiftelsen Håll Sverige rents kriterier. Medeltidveckan arbetar även med att arrangemanget ska vara tryggt och jämställt.

Det finns bland annat ett marknadsområde, en riddargård och tornerspel.

Källa: Medeltidsveckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet