Se klippet för att lära dig fakta och siffror om Medeltidsveckan. Foto: SVT

Medeltidsveckan lär ut om FN:s globala mål

Uppdaterad
Publicerad

Nytt för i år på Medeltidsveckan i Visby är Riddargården. Där kan både vuxna och barn pröva på medeltidsaktiviteter som också är kopplade till FN:s Agenda 2030.

Varje station på Riddargården är utformat efter ett av målen från FN:s Agenda 2030.

Till exempel så kan man lära sig om målet med bra utbildning till alla genom att få testa på kalligrafi. Målet om ingen hunger kopplas samman med att få lära sig att skjuta pilbåge.

Gotland

– Medeltidsveckans syfte är folkbildning och här får vi barn och vuxna att tillsammans tänka på dagens problem med dåtidens lösningar, säger Medeltidsveckans projektledare Susanne de Paulis.

Kopplar samman dåtid och nutid

Bredvid varje station finns det en tavla där det står om aktiviteten och vilket mål från FN som det är sammankopplat med.

– Det är kul att förstå hur saker och ting har vuxit fram. Hur FN-målen har kommit fram beror ju på att vi har gjort olika saker i vår historia. Vi har krigat och slagits, men vi har också sett till att ta hand om varandra på olika sätt, säger besökaren Anna Gustafsson.

Förutom att enbart ha roligt och att få testa nya saker så vill de ansvariga att besökarna ska lämna årets nyhet på Medeltidsveckan med något att tänka på.

– Vi vill att folk ska gå från Riddargården med hoppfullhet. Det finns saker som vi kan lära oss av historien och vi kan förändra vårt mönster för att bygga för framtiden, säger Medeltidsveckans projektledare Susanne de Paulis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet