Foto: TT/BERTIL OLOFSSON

Mer fokus på glesbygd i ny kostnadsutjämning

Publicerad

Glesbygd och socioekonomiskt utsatta områden blir vinnarna i förslaget till en ny kostnadsutjämning som presenteras i dag.

”Som det är nu omfördelas pengar i stort från kommuner och landsting med stark ekonomi till glesbygd och platser med svag socioekonomi. I det nya förslaget förstärks detta, till och med ganska kraftigt”, skriver regeringens särskilda utredare Håkan Sörman och huvudsekreterare Anders Norrlid i DN Debatt i dag.

Avsikten med inkomst- och kostnadsutjämning är att alla kommuner och landsting ska kunna erbjuda service av likvärdig kvalitet och kvantitet.

Enligt Sörman och Norrlid kommer det nya förslaget att leda till betydande ekonomiska förändringar jämfört med i dag, motsvarande upp till en krona på skatten, och utjämningen utökas från 10 till 12 miljarder kronor.

Kommunerna i storstadslänen förlorar sammantaget något på det nya förslaget och kommuner som tagit emot flest flyktingar och nyanlända och mindre landsbygdskommuner får ett högre utfall med förslaget.

”Skogslänen” får en stärkt ekonomi med Jämtland och Gotland i topp. Störst negativ förändring får Stockholms läns landsting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet