Stefaan de Maecker (MP), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden inom region Gotland. Foto: SVT/Patrik Widegren

Sjukvården på Gotland gynnas av ny utredning

Uppdaterad
Publicerad

En statlig utredning väntas senare i höst föreslå att det kommunala utjämningssystemet görs om. Detta skulle i så fall gynna Gotland som under lång tid haft svårt att få sjukvårdsbudgeten att gå ihop.

Sjukvården på Gotland har dragits med röda siffror under lång tid. Det beror enligt politikerna på att Gotland är ett litet län, med relativt få invånare. Att Gotland också är en ö, gör att man också måste ha ett eget lasarett med akutsjukvård och spetskompetens. Detta har man inte fullt ut kompenserats för.

– Det är otroligt resurskrävande och dyrt. En stor anledning till att vi inte har kunnat finansiera sjukvården är att dessa faktorer inte tagits hänsyn till, säger Stefaan de Maecker (MP), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden inom region Gotland.

”Skulle vara till oerhört stor hjälp”

Han hoppas nu att utredningen som presenteras i oktober, leder till att Gotland gynnas.

– För oss är det väldigt viktigt att alla regioner får samma förutsättningar att kunna bedriva en bra vård. Då behöver man ta särskild hänsyn till en ö som vi är med 59,000 invånare. Det skulle vara till oerhört stor hjälp om vi fick de här pengarna, säger Stefaan de Maecker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.