Det här tycker partierna om utjämningssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Det här har partierna tidigare svarat på frågan om att omfördela mer från rika till fattiga kommuner. Svaren är från början av sommaren i SVT:s valkompass.

Mycket dåligt förslag:

Moderaterna

Val 2018 – #dinröst

”Moderaterna har inga förslag om att förändra systemet för omfördelning. Vi vill verka för att all kommunal verksamhet präglas av kostnadseffektivitet och att skattebetalarnas pengar aldrig slösas bort.”

Kristdemokraterna

”Staten bör istället vakta så att inte kommunalskatten höjs för enkelt och för ofta, genom att kommuner som har en lägre skattesats än snittet får behålla mer av en skattehöjning, medan kommuner som har en högre skattesats än snittet får behålla mindre av en höjning.”

Ganska dåligt förslag:

Liberalerna

”Förskolan, äldreomsorgen och alla andra kommunala tjänster behöver fungera var du än bor i Sverige. Därför behövs ett system som jämnar ut de ekonomiska villkoren för kommunerna, och det finns redan i dag. Vi har inte några förslag om att ytterligare öka omfördelningen.”

Sverigedemokraterna

”Det kommunalekonomiska utjämningsystemet fungerar idag som ett förtäckt migrationsstöd. Samtidigt riskerar kommuner som främjar åtgärder för att öka sina skatteintäkter att lida av marginaleffekter som äter upp större delen av intäktsökningen. SD vill att hela Sverige ska leva men anser att nuvarande system behöver ses över för att uppnå en högre ändamålsenlighet.”

Ganska bra förslag

Centerpartiet

”För Centerpartiet är det väldigt viktigt att det finns bra skolor, tillgänglig vård och jobb i hela landet. Skatteutjämningssystemet är viktigt för att se till så att alla har tillgång till en bra välfärd. Skatteutjämningssystemet behöver hela tiden ses över så att det bidrar till tillväxt och utveckling i hela landet.”

Miljöpartiet

”Vi menar att det är viktigt med sammanhållning i hela landet. För att skapa det behövs en solidarisk omfördelning från rika till fattiga kommuner. Vi föreslår bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och skatter på arbete i de glesbygdskommuner som har det allra sämst. Vi har också tillsatt en utredning med syfte att ta se över kostnadsutjämningen mellan olika kommuner.”

Mycket bra förslag

Socialdemokraterna

”Kvaliteten i skolan, äldreomsorgen och hemtjänsten ska vara likvärdig i hela landet, men kostnaderna som är förknippade med det varierar mycket mellan kommuner, liksom skattekraften. För att alla kommuner ska ha samma förutsättningar att tillhandahålla en bra skolgång och en trygg omsorg för kommuninvånarna kan omfördelningen behöva öka.”

Vänsterpartiet

”Ja, systemet behöver ses över och utjämningen förstärkas. Det ska gå att bo i hela landet och ta del av väl fungerande välfärdsverksamheter. Idag har alla kommuner långt ifrån samma förutsättningar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet