Bjurholm är en av de kommunerna som tjänar mest på ett nytt skatteutjämningssystem. ”Ett glädjande tillskott”, säger kommunalråd Christina Lidström (M). Foto: SVT

Bjurholms kommunalråd: ”Ett glädjande tillskott”

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag till hur skatteutjämningssystemet kan se ut framöver har i delar presenterats för SVT och små fattiga kommuner i glesbygd gynnas – däribland Bjurholm.

Bjurholms kommun som idag får 25 000 kronor per invånare och år kan med det nya förslaget få ytterligare cirka 2 400 kronor.

Utredaren har tittat på de socioekonomiska faktorerna och utgått från invånares utbildning med mera för att slå fast de nya riktlinjerna.

– Det är ett glädjande tillskott för Bjurholm, säger Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm som är en av de tio kommuner som gynnas bäst om förslaget går igenom.

Utredningen presenteras i oktober

Även vissa kommuner i Småland och Dalsland är bland vinnarna räknat till ekonomisk hjälp per invånare på mindre orter.

Utredningen ska presenteras i oktober och beroende vilken regering som styr landet ska den ta ställning till de nya justeringarna i skatteutjämningssystemet som ger mer till småkommuner och något mindre till de områden där medelinkomsten är hög.

Vinnarna

Lessebo,

Högsbo 

Årjäng

Bjurholm

Gullspång

Ljusnarsberg

Övertorneå 

Hällerfors

Ragunda

Dals-Ed

Jämtland/Härjedalens landsting

Gotlands landsting

Förlorarna

Kungsbacka

Karlstad

Öckerö

Örnsköldsvik

Hofors

Lekeberg

Luleå

Uppsala 

Varberg 

Vellinge

Stockholm läns landsting

Västmanlands landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer