Märkesbacken vid Linköpings universitet. Foto: David Ejnar Nygren/Linköpings universitet

Fusket ökar inom forskningen

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Linköpings universitet, uppmärksammar det ökade fusket i forskarvärlden.

Det senaste året har flera fall av fusk inom svensk forskning uppmärksammats. I svallvågorna av det kommer nu en studie från Linköpings universitet, Liu.

Forskarna Solmaz Filiz Karabag och Christian Berggren har kartlagt forskningsfusket i vetenskapliga tidsskrifter. De har tittat på officiellt tillbakadragna artiklar.

– Det är väldigt starkt och hårt att som forskare få publicerat material tillbakadraget, säger Christian Berggren, professor på institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Liu.

Kollar samhällsvetenskap

Forskarna har inriktat sig på ämnena ekonomi, organisation och ledning i de vetenskapliga tidskrifter som publicerat material som har dragits tillbaka. Sammanlagt rör det sig om 184 artiklar på tio år – från 2005 till 2015.

– Det är väldigt få artiklar i jämförelse med antalet som publicerats, säger Christian Berggren, men tillägger att många artiklar som innehåller fusk stoppas redan innan publicering.

Ökat tryck på forskare

Anledningen till det ökade fusket, menar forskarna kan vara det ökade trycket att publicera material. Forskare måste publicera forskningsresultat för att ha en chans att konkurrera med andra forskare.

– Väldigt många vill bli publicerade för att få forskningsanslag, säger Christian Berggren.

Att fusket sedan inte upptäcks förrän det redan har publicerats kan bero på att tidskrifterna har för mycket material att gå igenom.

– Kvalitetskontrollen genomförs av tidskrifterna själva och de kan ta emot 1000 stycken på ett år.

Använder speciell programvara

Först undersöktes materialet hos 60 tidskrifter som dragit tillbaka artiklar. Därefter kontaktades 1000 tidskrifter där närmare 300 valde att delta i undersökningen. Flera av de tidskrifter som deltog redovisade att de numera använder sig av speciell programvara för att upptäcka fusk.

– Det fångar upp en hel del, säger Christian Berggren.

Redovisa sin data

I framtiden hoppas Christian Berggren att det blir mer vanligt att kräva att forskaren kan redovisa sin data.

– Det kommer att göra att forskaren måste ha ordning och acceptera att dennes material ska vara tillgängligt, men det kommer alltid att förekomma en del oredlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.