Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Mer pengar till vård och utbildning i Norrköping

Publicerad

Den styrande Kvartetten i Norrköping föreslår i sin tilläggsbudget att skjuta till 38 miljoner till vård- och omsorgsnämnden samt 30 miljoner till utbildningsnämnden.

– Skolan måste få medel att hålla i det jobb de har gjort, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Den ekonomiska utvecklingen ser bättre ut än vad den gjorde i våras, enligt den styrande Kvartetten, som består av S, L, C och KD. I juni gick kommunen mot ett minus på 300 miljoner, men nu budgeteras för ett minus på 100 miljoner 2021.

– Norrköping har reserver och är rustat. Sedan tillkommer statsbidrag, vikta för vård- och omsorg. Men även kommunens egen ekonomi har förbättrats.

Utbildning och försörjningsstöd

Stjernkvist poängterar att skolan i kommunen gjort ett stort arbete och att meritvärdet för årskurs nio nu är uppe på samma nivå som riket i övrigt.

Andelen långtidsarbetslösa och personer i behov av försörjningsstöd har också sjunkit. Enligt Lars Stjernkvist har det skapats arbeten, till exempel inom IT och logisitk.

– Vi har nu färre personer i behov av försörjningsstöd per capita än Linköping, och det är första gången sedan jag tillträdde. En del av de jobb som tillkommit är sådana som inte kräver någon högre formell utbildning och de har gått till långtidsarbetslösa.

Han säger vidare att uppföljande arbete och stöd till dem som behöver försörjningsstöd gjort att vissa fått jobb och vissa slutat söka bidrag.

Tekniska nämnden

Även tekniska nämnden får ytterligare 17 miljoner – kommer vi slippa se släckt gatubelysning i vinter?

– Ja, det ska inte behövas. Nämnden har ett tryck på investeringar i och med att kommunen växer. Den måste klara investeringar i nya cykelbanor och grönområden med mera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet