Foto: Mertsi Lindeman

Mertsi, 24, skulle handla leksaker till sina barn – blev förföljd av butikspersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Mertsi Lindeman, 24, med familj besökte ett litet köpcentrum i Linköping för att handla babyprylar och leksaker. Men i stället för en trevlig shoppingtur blev de förföljda och kände sig misstänkliggjorda för att de är romer.

– Jag skämdes så mycket. Min fyraåriga son bad dem sätta upp kameror så att ni kan se att vi inte snor, säger Mertsi till SVT Nyheter dagen efter händelsen.

Det var vid tvåtiden på måndagen som Mertsi Lindeman, hans fru och deras två små barn besökte leksaksbutiken Sagolandhuset i Linköping.

Först gick de till butiken Babya för att köpa saker till parets nyfödda son. Redan där ska personalen ha börjat följa efter dem.

– De har de gjort varenda gång. Men jag har inte ens orkat bry mig, säger Mertsi till SVT Nyheter.

”Kände mig så kränkt”

Familjen gick då vidare till leksaksbutiken Lekia intill för att köpa någonting till den fyraårige sonen. En anställd gick då efter dem från den ena butiken till den andra.

– Då kände jag att nu får det väl ändå vara nog. Jag kände mig så kränkt och jag skämdes så fruktansvärt mycket. Det var säkert 20 personer där som såg hur de följde efter mig och min familj.

Mertsi tog då upp sin mobiltelefon och började filma samtidigt som han konfronterade kvinnan.

– Jag gick fram till henne och frågade: Varför följer ni efter mig och min familj? Vi har handlat här flertal gånger, har ni någonsin sett att vi har tagit något.

– Då svarade hon: Ert folkslag har varit inne här och snott saker.

Mertsi Lindeman och hans familj förföljdes i butiken. Foto: Privat

Blev ombedda att gå därifrån

I videoklippet hörs Mertsi säga att han bara vill köpa en leksak till sin son utan att behöva bli förföljd.

”Jag kommer ändå kolla er. Jag går runt omkring här”, hörs personen säga. ”Det är jag som bestämmer, det är min affär.”

Därefter ska de ha blivit ombedda att lämna butiken.

– Jag skämdes så mycket. Det finns inga ord. Min fyraåriga son bad dem sätta upp kameror så att ni kan se att vi inte snor, säger Mertsi, som dagen efter fortfarande är mycket illa berörd av vad som hänt.

– Jag sa till henne: Vi bor i ett svenskt samhälle, tycker du det är så här det ska vara? Då sa hon: Hördu, vi bor inte längre i ett svenskt samhälle.

”Lever vi med dagligen”

Har du varit med om det här tidigare?

– Absolut, det här lever vi med dagligen och det gör alla romer. Det spelar ingen roll vilken affär vi går på, men det här var så pass grovt och kränkande att jag inte kunde vara tyst något mer. Det såg så dumt ut: Hon gick från sin egen affär till en annan affär för att följa efter oss.

Mertsi säger att han nu kommer att polisanmäla händelsen.

Lekia beklagar: ”Såklart tråkigt”

SVT Nyheter har under tisdagen sökt Lekia/Babya som har bett om att vi ska återkomma senare.

Men i ett mejl till nyhetssajten Nyheter24 säger butiksansvarig Johan Wennerberg att han beklagar det inträffade, även om han och personalen har en helt annan uppfattning av händelsen:

”Det är såklart mycket tråkigt att någon känner sig illa behandlad eller utsatt för rasistiska tillmälen. Vår uppfattning är dock att några sådana tillmälen inte har yttrats från vår personal utan snarare har dom känt sig oskyldigt anklagade för att vara rasister. Vi välkomnar dagligen folk med alla tänkbara nationaliteter och etniska ursprung och de utgör en viktig del av vårt kundunderlag.”

Lekia centralt kommenterar händelsen något senare och är kritiska till butikens agerande.

– Vi tar det här mycket allvarligt. Det här ska inte få förekomma i en butik med Lekia-varumärket, säger företagets vd Thomas Axell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.