Syftet är att studera bi hälsan och följa utvecklingen. Nu inför sommaren är det många biodlare som börjar lyfta på locken till sina samhällen.
– Jag vintrade in 152 samhällen, 140 lever nu, vilket betyder en förlust på 8,5 procent. Det får jag vara väldigt nöjd med, säger Peder Lilja, biodlare och utvecklingskonsulent vid Sveriges biodlares riksförbund.
Vädret, stor betydelse för binas hälsa
Att bina klarar vintern beror på flera olika faktorer, men vädret har en betydande roll. I förra vinterns enkätundersökning rapporterade 1737 biodlare i landet, en total förlust på 22,6 procent, vilket är relativt högt jämfört med tidigare vinter.
– Det var en lång kall vinter, vilket ställer till det lite extra, det går åt mer foder. Dessutom är det tuffare för de mindre samhällena eftersom de håller värmen genom att kura ihop sig och röra vingmusklerna, det krävs mer bin för att hålla värmen, säger Peder Lilja.
Vidare berättar han att sommaren också har en betydelse för hur bina klarat övervintringen. En regnig blöt sommar kan göra samhällena svagare än normalt. Samtidigt som det dödliga varroa kvalstret utbredning, är en annan faktor som påverkar binas överlevnad berättar Peder Lilja.
Årets enkätundersökning, som går ut till landets biodlare kan besvaras fram till den 1 juni.
– I landet i stort, ser det bra ut, vi hade en mild vinter och en hyfsad sommar innan det. Så jag tror att de flesta samhällen klarat vintern bra, avslutar Peder Lilja.