Foto: Patrik Widegren /SVT

Militär ledningstab bör placeras på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotlands militära betydelse har återigen tagits upp under försvarskonferensen folk och försvar i Sälen. Igår sa försvarsministern Peter Hultqvist bland annat att en militär ledningsfunktion bör placeras på Gotland.

– Den militära närvaron och övningsnivån ska hållas generellt hög. En militär lednings- och planeringsfunktion bör placeras på Gotland, sade försvarsministern i sitt anförande under konferensen.

Låter mer sannolikt

Att en ledningsstab med ett tiotal personer skulle skapas för att ha fokus på Gotland har diskuterats tidigare. Då var det inte säkert att den rent fysiskt skulle placeras på Gotland. Men försvarsministerns uttalande tyder nu på det.

– Det är ju inte särskilt konkret ännu, allting ligger på förslagsnivå. Sedan är det en lång politisk process innan vi ser några konkreta resultat av det här. Däremot så tolkar jag hans uttalande som att det lät mer sannolikt att det skulle bli en stabsfunktion på Gotland och inte bara avsedd för Gotland, säger Hans Håkansson, chef för hemvärnet på Gotland.

Fast bemanning bättre

Försvarsministern vill också fortsätta med den ökade övningsverksamheten på och runt Gotland, med armé, flyg och marina förband. Detta är något som Gotland sett exempel på under hösten.

– Det markerar tydligt att man tänker försvara ön och ger en tydlig säkerhetspolitisk signal också, säger Hans Håkansson.

Är övningverksamhet lika bra som att ha fast personal på marken anser du?

– Att ha fast bemanning på ön hade naturligtvis varit ännu bättre men det är förenat med stora kostnader. Det är många ställen som det behövs pengar på så det är tveksamt om det finns resurser till det, säger Hans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2015

Mer i ämnet