”Flera länder spionerar i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns i dag 15 länder som har underättelsenärvaro i Sverige, enligt Säpo-chefen Anders Thornberg. Det säger han i en intervju med SVT:s Love Benigh på Folk och försvar i Sälen.

– Minst tio av länderna vet vi kan bedriva spionage här. På senare tid har vi gått ut och namngivit några av länderna – Ryssland, Kina och Iran. Människor ska vara medvetna om vad som pågår, säger Anders Thornberg.

Om vi tar Ryssland som exempel, hur ser utvecklingen ut?

– Spionaget har pågått konstant hela tiden. De som arbetar med det här är otroligt skickliga och utbildade att lura människor att arbeta för dem. Men vi har ett ganska starkt kontraspionage och vi har koll på det här.

Hur skiljer sig ert arbetssätt i dag, jämfört med tidigare?

– Det är svårare i dag och många tror ju inte att det pågår spionage på det sättet. För oss är det viktigt att arbeta förebyggande och att informera. Vi varnar när personer som sitter på viktig information kommer i kontakt med spioner.

Se hela intervjun med Anders Thornberg i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folk och försvar 2015

Mer i ämnet