Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Thomas Karlsson, Saabs affärsutvecklare för T-7 Red Hawk, mer om hur viktigt samarbetet med Boeing är för företagets framtid. Foto: Saab/Boeing

Miljardorder till Saab på bakkroppar till skolflygplanet T–7 Red Hawk

Uppdaterad
Publicerad

Saab tillkännagav under tisdagen att Boeing lagt en stor beställning på bakkroppar till det av bolagen gemensamt utvecklade skolflygplanet T–7 Red Hawk.

Affären är värd cirka en miljard svenska kronor.

– Ordern stärker vårt partnerskap med Boeing och innebär att vi skalar upp serieproduktionen för att möta den ökande efterfrågan vi ser på marknaden, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, i ett uttalande.

Över 9 miljarder dollar

Saab och amerikanska Boeing började för drygt tio år gemensamt ta fram ett nytt skolflygplan för stridspiloter inför en upphandling som USA:s flygvapen skulle göra. 2018 vann de affären värd cirka 9,2 miljarder dollar och som handlade om att leverera 350 plan.

Bakkropparna tillverkas vid Saabs anläggning i West Lafayette, USA.

Se mer om T7 Red Hawk i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.