Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Thomas Karlsson, Saabs affärsutvecklare för T-7 Red Hawk, mer om hur viktigt samarbetet med Boeing är för företagets framtid. Foto: Saab/Boeing

Nya skolflygplanet T–7 Red Hawk viktigt för Saabs framtid

Uppdaterad
Publicerad

Saab och amerikanska Boeing började samarbeta för drygt tio år sedan för att ta fram ett nytt skolflygplan för stridspiloter som USA:s flygvapen skulle upphandla.

2018 vann de upphandlingen, som handlade om 350 plan och som är värd cirka 9,2 miljarder dollar. Projektet med att tillverka det flygplan som nu har namnet T-7A Red Hawk kunde då ta sin början på allvar.

I september 2023 överlämnades det första exemplaret av T-7 till US Air Force, som nu genomgår provflygningar och tester. Under 2024 är det tänkt att skolflygplanet ska vara i drift.

Kan bli större än Gripen

Saab själva har beskrivit att projektet T-7 kan bli en större verksamhet än vad stridsflygplanet Gripen är för företaget.

– T-7 är väldigt viktigt för Saab. Vi har börjat våra ansträngningar att sälja det här flygplanet till andra kunder ute i världen. Förhoppningsvis kommer vi att få fler kunder inom en inte allt för lång framtid, säger Thomas Karlsson, affärsutvecklare för T-7 på Saab.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.