Miljoner till projekt som ska minska övergödningen

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner till EU-projekt med syfte om att minska luftburen övergödningen av Östersjön.

JTI, institutet för jordbruks- och miljöteknik har beviljats ett EU-projekt med en total budget på 50 miljoner kronor.

Det handlar om surgörning av stallgödsel för att minska kväveförluster vid gödsling.

– Huvudsyftet med projektet är att minska luftburen övergödning av Östersjön, som orsakas av emissioner av ammoniakkväve från stallgödsel. Gaserna hamnar så småningom genom regn och avrinning i havet och bidrar kraftigt till övergödningen, säger Erik Sindhöj vid JTI som leder projektet.

Med en budget på 10 miljoner kronor ska institutet leda projektet med 16 andra aktörer i länder runt Östersjön. Projektet som startade i mars ska pågå under tre år och tre olika surgörningstekniker ska testas i Östersjöområdet.

– Vi hoppas dessa tekniker ska bidra till en mer konkurrenskraftig och uthållig jordbruksnäring runt Östersjön, säger Erik Sindhöj i ett pressmeddelande.

De 17 deltagande parterna i projektet kommer från Danmark, Finland, Estland, Lettland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer