Foto: SVT

Miljonstämning efter dödlig tågolycka

Uppdaterad
Publicerad

Strukton Rail stäms av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål på 2,5 miljoner kronor för att ha orsakat tågolyckan i Kimstad 2010. En kvinna avled på grund av de skador hon fick.

Enligt stämningsansökan har Strukton varit oaktsamma och brustit avseende ”undersökning och riskbedömning av arbetet samt utformningen av arbetsmiljöplan till följd att risk för intrång i intilliggande spårs säkerhetszon inte beaktats”.

Dessutom menar Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att företaget inte sett till att korrekt skydd funnits vid intilliggande spår.

Tågolyckan i Kimstad

En död – 20 skadade

Struktons grävlastare arbetade på det intilliggande spåret och hade halkat av spåret. För att kunna komma upp på spåret igen lyfte föraren upp frontskopan för att kunna sikta in sig på rälsen igen. Just då kom ett X2000-tåg i 129 km/h och körde in i frontskopan.

Vid olyckan blev tågets hela vänstra sida skadad, en resande i tåget omkom och 20 personer skadades, varav nio allvarligt.

Brister konstaterades

Haverikommissionen konstaterar att olyckan berodde på bristande rutiner i skydds- och säkerhetsplaneringen i projektet och att olyckan inte skulle ha skett om det intilliggande spåret hade stängts av för trafik.

Bristerna fanns i flera nivåer av Trafikverkets projektorganisation, som att behovet av att stänga av det intilliggande spåret under delar av arbetstiden inte uppmärksammats i samband med anbudsgivningen för projektet, under dess planering och inte heller under projektets fortsatta gång.

Strukton bestrider

Strukton Rail å sin sida bestrider företagsboten och hävdar att även Trafikverket bär ansvar för olyckan, enligt företagets hemsida.

– Vi hade arbetsmiljöansvaret på platsen och har därför en stor del av ansvaret för den mycket tragiska järnvägsolyckan. Men åklagaren borde även peka ut Trafikverket som ansvariga, bland annat eftersom de trots önskemål från oss inte hade sänkt hastigheten på spåret, säger Robert Röder, vd på Strukton Rail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Kimstad

Mer i ämnet