Den nya färjan M/S Visborg drivs idag med flytande naturgas, men ska i framtiden drivas med biogas. Foto: SVT

Miljösatsning ger dyrare färjebiljett för gotlänningar

Uppdaterad
Publicerad

Destination Gotland måste göra miljardinvesteringar i nya färjor för att kunna minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent till 2030, vilket den nya klimatlagen kräver. Nu höjer man biljettpriserna för gotlänningar och gods som en följd av detta.

Nyligen togs den nya gasfärjan M/S Visborg i bruk och inom några månader kommer systerfartyget M/S Tjelvar att färdigställas och kunna sättas i trafik.

– Fartygen är den största investeringen som både Rederi AB Gotland och Destination Gotland gjort. de är en nödvändighet för att kunna möta de kommande kraven i den nya klimatlagen där inrikes trafik skall minska sina utsläpp av växthusgaser med 70 procent fram till år 2030, säger VD Christer Bruzelius i ett uttalande till pressen.

Biogas kräver investeringar

Fartygen drivs idag med flytande naturgas (LNG), men målsättningen är att de ska drivas med biogas (LBG). Överången till biogas kräver investeringar och ger höjda driftskostnader, menar Destination Gotland.

Därför kommer man nu att höja de baspriser som gällt för gotlänningar och gods sedan 2012.

  • Biljettpriset för en vuxen gotlänning höjs med 28 kr – från 186 kr till 214 kr, enkel resa.
  • Godsets priser ändras i två omgångar – först från dagens 126 kr/längdmeter till 132 kr och sedan i januari 2020 till 145 kr.

– Vi förstår om såväl resenärer som godsaktörer känner av prisjusteringarna och vi hoppas på förståelse att investeringarna behövs för att vi ska klara av klimatomställningen och arbeta för en hållbar Gotlandstrafik, säger Christer Bruzelius.

Destination Gotlands vd Christer Bruzelius. Foto: Stefan Jansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet