”Vi har fått väldigt bra genomslag i media, men vi behöver ju fler företag som hör av sig för att de söker kompetens. Och vi behöver kvinnor som vill vara med på listan”, säger Anna Axelsson, tf vd Östsvenska handelskammaren. Foto: SVT

Mindre än var tredje styrelseledamot är kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att mer än hälften av företagen säger att de vill ha jämställda styrelser går det långsamt. I dag presenterade 100-listan en undersökning som visar att mindre än var tredje person i Östergötlands bolagsstyrelser är kvinna.

För ett år sedan var mindre än var fjärde person i bolagens styrelserum kvinna.

I årets undersökning från 100-listan har det ökat något – men inte mycket. Från 24 till 27 procent.

Det borde kunna bli betydligt fler. I varje fall om bolagen gör som de säger att de vill göra i enkäten.

Mer än hälften, 51 procent, av företagen svarar i år att de har en uttalat mål att försöka få en jämställd styrelse.

”Det kan bli många fler”

100-listan är ett samarbete mellan flera aktörer i Östergötland för att öka jämställdheten i styrelserummen. På listan finns kvinnor som har kompetens att sitta i en bolagsstyrelse.

Östsvenska handelskammaren ordnar även styrelseutbildningar för att få fler kvinnor att uppfylla konsekvenskraven.

Men det räcker inte att uppfylla kraven och komma med på listan för att få ett styrelseuppdrag.

– Ett 20-tal kvinnor på listan har fått styrelseuppdrag och det är vi väldigt glada över. Men det kan bli många fler, säger Eva Jadeland, projektledare för 100-listan.

Mer än hälften vill ha jämställdhet

Det är betydligt fler företag i årets undersökning som säger att man arbetar för att öka andelen kvinnor i styrelsen. Det gäller främst de större bolagen.

Förra året svarade de flesta, hela 70 procent, nej på frågan om de strävar efter jämställdhet i styrelsen.

I år säger mer än hälften, hela, 57 procent, att man arbetar för att öka andelen kvinnor i styrelsen. Det gäller främst de större bolagen.

Men trots att bolagen vill bli jämställda är det fortfarande många av kvinnorna på 100-listan som saknar uppdrag. Och mindre än en tredjedel av dem som sitter i en bolagsstyrelse är kvinna.

”Vi behöver fler företag som hör av sig”

– Vi har fått väldigt bra genomslag i media, men vi behöver ju fler företag som hör av sig för att de söker kompetens. Och vi behöver kvinnor som vill vara med på listan. För det här är ju ett urval av dem som vill vara med, säger Anna Axelsson, tf vd Östsvenska handelskammaren.

Bakom 100-listan står Östsvenska Handelskammaren, ALMI, Norrköpings näringslivskontor, NuLink, Region Östergötland samt Tillväxtverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.