Mindre klotter med graffitivägg

Uppdaterad
Publicerad

Mer klotter – det befarar polisen i Nyköping att den planerade graffitiväggen i stan ska leda till. Men i Norrköping där det sedan länge finns en sådan vägg är klotterbrotten få.

På en nästan 600 meter lång vägg i Norrköpings hamn kan vem som helst måla graffiti – helt lagligt. Men frågan om lagliga graffitiväggar är kontroversiell.

I Nyköping har kommunstyrelsen nyligen beslutat att en vägg ska uppföras, men polisen är kritisk.

– Utifrån vårt perspektiv är vi ganska övertygade om att det är kontraproduktivt i den meningen att klottret sprider sig från en legal vägg och ut på stan, säger Kjell Malmkvist vid polisen i Nyköping.

Hälften så lite klotter

Men i Norrköping, där en laglig graffitivägg funnits i 17 år, är det precis tvärtom. I likhet med Nyköping höjdes till en början farhågor om att klottret skulle öka, men det visade sig vara fel.

– Man måste ju lita på ungdomarna. När de märker att kommunen har ett positivt förhållningssätt till det här så kan man få den responsen. Man målar på väggen och låter bli att måla på andra ställen, säger Håkan Karlsson på utbildningskontoret i Norrköping.

I Norrköping anmäldes endast 140 klotterbrott förra året, jämfört med 272 i Nyköping och hela 893 i Linköping.

Så har det sett ut i tio år visar statistik från BRÅ. I Linköping, där det anmäls sex gånger så många klotterbrott som i Norrköping, finns ingen vägg och kommunen satsar på att få bort klottret ett dygn efter att det anmälts.

Problem att beslagta burkar

Sedan mitten av 90-talet har Norrköpings kommun gjort en rad olika saker för att förbättra dialogen med de som målar. Det handlar, förutom om väggen, om olika projekt och en person som fungerar som brygga mellan de olika aktörerna.

Polisen i Nyköping menar tvärtom att en vägg faktiskt kan försvåra det brottförebyggande arbetet, till exempel har de rätt att beslagta färgburkar.

– Om vi plockar bort färgburkar från någon ungdom som är ute i avsikt att klottra så slipper vi i alla fall det klottret. Är det så att vi har en legal klottervägg så försvinner den möjligheten för oss, eftersom man då kan hävda att man är på väg till den legala klotterväggen, säger Kjell Malmkvist vid polisen i Nyköping.

Fakta

Anmälda klotterbrott 2011

Linköping: 893

Nyköping: 272

Norrköping: 140

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.