Nya siffror: Hundratals funktionsnedsatta tvingas söka socialbidrag Foto: Stina Stjernkvist TT/SVT

Ministern: ”Den här gruppen ska ha ersättning från Försäkringskassan”

Uppdaterad
Publicerad

Unga funktionsnedsatta som har daglig verksamhet ska inte behöva söka jobb hos Arbetsförmedlingen, anser socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S). Men någon lagändring behövs inte, enligt henne. Hon hoppas att Försäkringskassan nu ska ändra sina bedömningar.

SVT Nyheter har under helgen berättat att allt fler unga med funktionsnedsättningar hänvisas till Arbetsförmedlingen för att söka ”riktiga jobb”. Men när Försäkringskassan bedömer deras arbetsförmåga tar de inte hänsyn till om jobben finns på riktigt. Och en del tvingas därför söka socialbidrag

Så ska det inte fungera, enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Granskning: Ett riktigt jobb

– Vi har fått signaler om att det här fungerar på ett sätt som inte är rimligt och att det får väldigt tuffa konsekvenser, säger Annika Strandhäll.

Lagändring kan vara på gång

Försäkringskassan slog larm om det här i en skrivelse för drygt ett år sedan. Och en lagändring kan vara på gång.

– För mig är det väl ganska självklart att om människor ska ha en möjlighet att ta ett arbete så måste det vara ett arbete som finns. Vi får se vad vår utredare kommer fram till och vilka möjligheter det finns att ändra lagstiftningen så att det blir bättre.

Men de nya reglerna gäller i så fall bara funktionsnedsatta över 30 år, alltså de som har sjukersättning.

När det gäller de yngre, som har aktivitetsersättning, hoppas ministern att Försäkringskassan själva ändrar bedömningarna.

– Försäkringskassan har inte signalerat till oss att människor inte får det stöd som de behöver när det gäller aktivitetsersättningen, säger Annika Strandhäll.

Reglerna för de båda ersättningarna är precis desamma: Även yngre funktionsnedsatta bedöms utifrån alla tänkbara jobb – och jobben behöver inte finnas på riktigt. 

Inga signaler om att det skulle vara problematiskt

Men Annika Strandhäll säger att regeringen inte har fått några signaler om att det skulle vara problematiskt.

– Då borde ju Försäkringskassan ha lyft det här med socialdepartementet och det har de inte gjort. Det är sjukersättningen som de har larmat om.

Hoppas Försäkringskassan själva ändrar

Hon hoppas istället att man på Försäkringskassan själva ska ändra sina bedömningar av unga med funktionsnedsättningar. 

Nyligen fick Försäkringskassan bakläxa i en vägledande dom. En ung man med utvecklingstörning som hade daglig verksamhet blev av med aktivitetsersättningen. Han hänvisades istället till Arbetsförmedlingen för att söka vanliga jobb. Men det var fel, enligt Kammarrättens dom.

– Enligt den information som jag har från Försäkringskassan så har man ändrat sin tillämpning efter den domen. Jag hoppas nu att vi väldigt tydligt ska se att Försäkringskassans ändrade tillämpning ska slå igenom, säger Annika Strandhäll.

Hon är tydlig med att de personer som SVT Nyheter har skildrat, personer som deltar i daglig verksamhet, inte ska bli av med sin ersättning.

– Deltar man i daglig verksamhet så ska detta inte jämställas med arbetsförmåga som gör att man ska besöka Arbetsförmedlingen. Den här gruppen som vi pratar om här ska framgent självklart omfattas av aktivitetsersättningen, säger ministern.

Temasida: Läs över 300 berättelser från chatten och se reportagen från granskningen

Aktivitetsersättning och sjukersättning

Aktivitetsersättning kan man få om man är 19-29 år och har nedsatt arbetsförmåga under minst ett år, det vill säga om Försäkringskassan bedömer att man inte kan klara av ett jobb. Ersättningen omprövas efter ett, två eller tre år.

Sjukersättning kan man få om man är 30 år eller äldre. Då bedömer Försäkringskassan att man har en varaktig nedsättning av arbetsförmågan.Tidigare hette det ”förtidspension”. Anledningen till att man numera delar upp det är för att yngre personer ska få en chans att utvecklas och prova olika aktiviteter innan man slår fast om personen har arbetsförmåga eller behöver ”förtidspensioneras”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet